torstai 22. syyskuuta 2011

Pentujatkokurssi ja avautumistakin :D





Tiistaina meillä oli ensimmäistä kertaa pentujatkokurssia. Päätin että kaksi kuukautta taukoa on ihan tarpeeksi, ja nyt lähdetään hakemaan lisää oppia, ja ihan aktivointiapuakin kaipasin jo. Onhan siinä ainakin jotain säännöllistä, ja uusia juttuja joita sitten harjoitella viikon mittaan.




Oli sadepäivä..
Kun ei ole tosiaan yhtään minkäänlaista hajuakaan eikä niin mitään tuntumaa kuinka koiraa koulutetaan, niin minulle tuo on ihan just oikea paikka tällä hetkellä. Ja voisin melkein vannoa, että Mörkö muisti tuon paikan, oli poika niin innoissaan mutta silti hyvin kuuliainen harjoitusten aikana!

Käytiin kyllä kaksi lenkkeilyäkin tekemässä, mutta pitihän sisälläki keksiä tekemistä..

En vielä halunnut mennä millekään agilityyn tai tokoon johtavalle pentukurssillekaan, vaan ajattelin että tuolla pentujatkokurssilla syvennettäisiin niitä pentukurssin juttuja, ja otettaisiin uusia ihan arkitottelevaisuusjuttuja.. Mitä sitten on arkitottelevaisuusjutut, en osaa sanoa, mutta kaipaan apua esim. "maahan" käskyn opetukseen ja kaikkiin muihinkin uusiin käskyihin.

Ajattelin istahtaa lattialle koiran tasolle kuvaamaan riehumista... Istuminen oli virhe! x)
Kurssikertoja on 6x1h, tiistai-iltaisin 21-22 (niin, aika myöhään!) Active Dogilla Haukiputaalla. Olishan nuita lähempänäki ollu, matkaanhan tuossa menee inhottavasti aikaa, mutta kaippa sitä oli tyytyväinen siihen pentukurssiin, kun piti tuonne palata takaisin. :)

Nousin lattialta seisaalleen, niin... tietysti riekkuminen jatkui.
Kurssin sisältöön kuuluu kyllä mukavasti tutustumista agilityyn ja tokoon, ja oli siellä muitakin lajeja, joten oon oikein tyytyväinenki nyt tähän kurssivalintaan, koska en oikeen tiiä mitä haluaisin Mörkön kanssa harjotella, ja ylipäätään mihin Mörköstä on :D Tällä hetkellä se tuntuu ainaki olevan aina hyvin innokas oppimaan uutta, ja pysyy hallinnassa hyvin, ainakin hihnassa.. Se varmaan asettaa niitä rajoja sitten, jos ei vapaana uskalla pitkää lainkaan.. Murehdin sitä sitten sen tilanteen tullessa x) Pidänpä nyt reeneistä jonkunlaista päiväkirjaa täällä blogissa, joten kirjoitan sitten kaiken tuntien harjotuksista, mitä satun muistamaan.

Mörkö kohta VIISI kuukautta, 21.9.2011 paino 20,3kg ja korkeus n. 53-54cm
Ekalla tunnilla aloitettiin luoksetulolla. Ohjaaja piti koiraa ja omistaja kuumensi koiraansa innokkailla kutsuilla ja juoksi pois, asettui selkä koiraan päin kyykkyyn, ja sitten koira vapautettiin. Tämä meni tosi hienosti, Mörköllä oli kova hinku päästä suoraan mamman luo, ei muut koirat kiinnostanu tippaakaan. :)
Yksi harjoitus oli sellainen, että kaikki oli koiriensa kanssa rivissä tasaisin välimatkoin, aika lähekkäin kuitenkin. Sitten yksi kerrallaan mentiin koiran kanssa koko rivi läpi niin, että pysähdyttiin jokaisen koirakon kohdalle siihen kosketusetäisyydelle, istutettiin koira ja vapautettiin ja taas seuraavan kohdalla pysähdyttiin ja sama homma. Koirat ei saanu kohdata siis kuitenkaan. Sekin meni niin hyvin meillä, ei mitään ongelmaa!!

Arvatkaapa miks tuli yhtäkkiä kiire??
Sitten harjoteltiin sellasta juttua, että koira käveli jalkojen välissä, namin ja hihnan avulla pidettiin se siinä jalkojen välissä, ja sitten käveltiin toistemme ohi.. Se oli niinkun aika vaikee, ei niinkään että Mörköä olis kiinnostanu muut koirat, keskittyi tosi himokkaasti kyllä nakkiin, mutta ei olla aiemmin tuollasta tehty ollenkaan, joten se pitäminen oli aika haasteellista. Siis onnistui siltikin hyvin, pysyi jalkojen välissä kyllä, kun hihnalla ojensi jatkuvasti kulkua x)
Yks harjotus oli "ei ota" tai mikä komento nyt passaa parhaiten, ite sanoin kyllä vaan "ei", mutta aloin miettiä jos sittenki sanoisin "ei ota". Eli hyödyllinen jos meinaa ottaa jotain mitä ei saa ottaa. Tietty se "ei" toimii siinä aivan hyvin. Sehän on aika yleisesti kaikkeen pätevä, jos kiellosta on kyse :D No kuiten, harjotus toteutettiin namikupin kanssa. Laitettiin nami kuppiin, sitten käveltiin kuppia kohti, ja kun meinaa napata namin, pysähdytään ennenkun yltää ottamaan namin, ja sanotaan kieltosana. Odotetaan että koira on rauhallinen ja ottaa katsekontaktin jos sitä haluaa vaatia. Sitten palkkaus tuli kädestä. Välillä palkattiin myös kupista, eli sai ottaa luvan kanssa sen namin kupista. Mörkö lopetti aika nopeasti aina kupille pyrkimisen, varmaankin tulee sieltä kun pitää ruoka-aikana aina odotella että saa luvan, ja saatetaan joskus hetki odotuttaa kun ollaan kuppi laskettu alas. Tosi hienosti jaksaa odottaa, harvoin tarvitsee enää kesken kaiken toistaa komentoa. Luvan jälkeen kyllä syöksyy innokkaasti syömään :)

Noku ystävä liittyi seuraan! ^^ "En aio mittää tehä...", sanoo Mörkö..
Lopuksi otettiin vielä luoksetulo harjotukset. Tehtiin tällä kertaa niin, että jakauduttiin kahteen ryhmään, vastakkaisiin kulmauksiin, ja ryhmässä meitä oli siis kolme paria aina. Kaksi koiraa sidottiin jonnekkin kiinni, ja joku vuorollaan piteli vierasta koiraa kun omistaja juoksi taas kerran poispäin kutsuen koiraansa. Ohjaaja antoi luvan vapauttaa. Ei muuten juostu viistoon kohti toista ryhmää kuitenkaan, vaan suoraan omilla laidoillamme. Mörkölläkin alussa tuli taas hyvä hinku juosta perään, kun kutsuin ja juoksin pois, mutta kun pääsin selkä siihen päin ja kyykyssä olin, niin näin että toisesta ryhmästä juoksikin omistaja juurikin viistoon ja lähelle Mörköä, ja kutsui oman koiransa siihen, ja Mörköllä siinä herpaantui keskittyminen joksikin aikaa. Nousin sitten seisomaan, taputin käsiä, kutsuin, vihelsin, kaikkea mahdollista ölinää pidin, ja niin se yhtäkkiä taas huomasi minut ja sitten tuli suoraan luokse.. Mutta ei olisi tullut luokse jos aiemmin olisi vapautettu, siinä kun pyrki selvästi ihan toiseen suuntaan x) Mutta onneksi tuokin lopuksi saatiin onnistumaan hyvin.
Kotiläksyksi saatiin naksuttimeen ehdollistaminen, ja sitä onki jo muutaman kerran harjoteltu. Eiköhän se ehdollistaminen onnistu nopeeta, ku saa nakkia ja napuja vaikka ei mitään tee :D

"Maahan" käskyä ollaan harjoteltu muutaman päivän ajan, ja nyt kokeilin siihenkin jo naksutinta. Jospa tuollaset uudet jutut helpottuis tuolla naksuttimella. Ja onhan se ihan hauskaa itelleki sitä naksutella ja sitte palkata x) "Seiso" komento ei meillä oo vielä yhtään hanskassa, sitäkin vois kokeilla naksuttimellaki!

Tämä kuva on vain silmälumetta ja harhaa ;)
Illalla huomasin muuten uuden jutun Mörköllä.. Käytin Mörköä pihalla asioimassa, ja tultiin sisälle, niin sillä on tapana syöksyä yleensä ensin riepottelemaan omia vilttejään ja tyynyään. Se on jo lähes alusta asti tehnyt niin, että riepotellessaan yrittää etujaloilla pitää myös kiinni tyynystä jne. No nyt sitten huomasin ekan kerran, että alkoipa pylly heilua ylös ja alas!! :O Joko siellä hormonit alkaa hyrräämään, vai tuliko vaan sattumalta tuollanen uus liike.. :D Mörköä on kyllä alistanu hetken aikaa molemmat aikuset koirakaverit, joiden kanssa se on leikkiny, mutta luulen että ei se niitä oo ehtiny huomata, eli ei varmaan silti ollu nähdyn matkimista tuo.. Mukava pohtia tällasia koiran eri kehittymisvaiheita :)

Helposti hoksaa että on rautahampaita!! :D
Ja sitten vielä yksi asia, tämäki on vaan tällanen minun mielipide nyt ja lähinnä tuli itselleni suunnattoman typerä olo. Miksihän ihmisillä on niin vaikea sanoa suoraan, jos koiratapaamiset ei käy? Varmaan joku vetäis kiellosta herneen nenäänsä, mutta itse henkilökohtasesti kuulen mieluummin kiellon, kuin en mitään vastausta.. Lisäksi onhan aika typerää alkaa edes puhumaan tuntemattomille ihmisille, mutta miten muutenkaan tässä tutustuu oman alueen koiraharrastajiin, ellei suutaan avaa.
Niinpä minä nyt sitten rohkaisin mieleni ja vihdoinkin uskalsin parissa eri tilanteessa kysyä josko olis koirakavereita meidän Mörkölle. Varsinkin tämä jälkimmäinen tilanne oli mielestäni jotenkin nolo ja outo. Niin, minun vika ku menin vieraalle ihmiselle juttelemaan! Mutta näin kun ohi oli kävelemässä rouva kolmen koiransa kanssa, yksi sakemanni vanhus ja kaksi pentua, joista toinen 4kk ja toinen vielä nuorempi. Minulla ei ollut Mörköä mukana, ehkä se olisi voinut vaikuttaa positiivisemmin asiaan.. Mutta esittelin asiani kohteliaasti, että en oikein tunne alueelta vielä ketään, ja minulla olisi pentukoira sellainen ja sellainen, ja sinullakinhan on tuossa pentujakin, että mitä mieltä olisit koirien leikkihetkestä.. No se emäntä siinä vähän oli että niin... niin... no niin miksikäs ei.. niin.. Siis joo, ei kovin innokas ollut :D ja ei siinä mitään, MUTTA kun se yhtäkkiä vaan jatkoi matkaa koirinensa, jäin siihen paikalleni tyhmänä toljottamaan, ei sanonut heihei eikä että ei nyt passaa eikä todellakaan kiinnosta x) Lähti vain pois.. Vähänkö itelle tuli typerä ja nolo olo :D

Lähes aina on ollut kyllä koiraihmiset enemmänkin kiinnostuneita puhumaan koirajutuista ja olleet kohteliaita, mutta en ole siltikään aiemmin ehdottanut että voitaisko tavata. Monesti on ohikulkijoiden kanssa pari sanaa vaihdettu koiristamme, mutta en ole kehdannut kysyä voitaisko vaikka tavata tarkotuksellakin joskus.

Mutta tuollanenki uus kokemus tuli sitte, tulipahan harjoteltua omia ihmissuhdetaitoja ainaki, ja tietääpähän itse ainakin käyttäytyä selkeämmin samanlaisessa tilanteessa, eli jos ei kiinnosta, niin myöskin sanoa se kohteliaasti.

Peloittava pikku hukka <3
Onneksi Mörkö on ihana ja maailman paras! :P
-M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti